Ampumataitotesti

Ampumataitotestin ensisijainen tavoite on varmistaa, että kurssilaiset osaavat toimia ampumaradalla turvallisesti. Lisäksi testillä mitataan, että he ovat omaksuneet ampumasuorituksen perusteet.

Ampumataitotestissä ei sallita yhtään turvallisuutta vaarantavaa virhettä, vaan se johtaa automaattisesti testin hylkäämiseen. Itse ampumasuorituksen hyväksyttävä tulostaso on asetettu varsin alhaiseksi, ettei sen pitäisi muodostua kenellekään ylitsepääsemättömäksi. Sillä halutaan lähinnä mitata, että ovatko kurssilaiset omaksuneet ammunnan erään keskeisimmän perusteen, ”puristavan liipaisun”.

 

Ampumataitotestin tulokselliset hyväksymiskriteerit

 

Alla on esitetty eri aseiden hyväksymiskriteerit. Mikäli järjestelyistä johtuen ammutaan erityyppisellä aseella tai normaalista poikkeaville matkoille, on kurssin johtaja oikeutettu soveltamaan näitä hyväksymiskriteereitä. Ampuja puolestaan voi valita, haluaako hän mieluummin ampua kiväärillä ampumahihnaa käyttäen tai pistoolilla yhden käden otteella.

 

Haulikko:

1 kiekko rikki ammuttavasta 5 ls sarjasta. Ammutaan 2 sarjaa, joista parempi huomioidaan. Kurssilainen voi valita ampumapaikan ja ampua vaikka kaikki kiekot samasta helpoimmasta paikasta

Practical/SRA-tyyppinen ammunta paikallaan oleviin maaleihin (5 kiekkoa, ampuma-aika 45 s, 4 osumaa vaatimuksena). Mikäli ase ei ole perinteinen 2-piippuinen, niin ampuma-aikaa voi muuttaa aseen ominaisuudet huomioiden.

 

Kivääri:

ammutaan makuulta ja tuelta 2 kpl 5 ls sarjaa, parempi huomioidaan, vaatimus kaikki numerolla pienoiskivääritaulussa
–          jos ammutaan ampumahiihtotauluihin, niin maaleina pystytaulut aiempine vaatimuksineen
–          jos ammutaan kaliiperilla .308 tai vastaavalla niin 1 ohilaukaus sallitaan

 

 

Pistooli:

ammutaan 2 kädellä ”koulutauluun”, 2 sarjaa, joista parempi huomioidaan
–          .22 vaatimus 4 osumaa numeroilla
–          .32 vaatimus 3 osumaa numeroilla

 

Mikäli kurssilainen ei läpäise vaatimusta tai tulee muutoin hylätyksi, on hänen mahdollista uusia suorituksensa aikaisintaan viikon kuluttua hylätystä ampumataitotestistä.